Belirtiler en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Aileler çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden bir otizm uzmanına başvurmalıdır.
Otizmli çocuklar için doğru ve etkili eğitim nasıl olmalı?
• Eğitim olabildiğince erken başlamalıdır. Günümüzde 18 aydan itibaren otizm tanısı koyulabilmektedir. O nedenle eğitime, çocuğa otizm tanısı koyulur koyulmaz başlamak gerekir. Özellikle 3-5 yaş arası otizmli çocuklar için eğitimin önemi çok büyüktür.
• Eğitim çocuğun bireysel özelliklerine ve gereksinimlerine uygun olmalıdır.
• Eğitim kesintisiz olmalıdır. Kesintisizlik, mümkünse haftada yedi gün yılda 12 ay anlamına gelmektedir.
• Otizmli çocuklarda öncelikle birebir eğitim sonrasında, küçük grup ve büyük grup eğitim şeklinde ilerlemelidir.
• Eğitimde özel bir müfredat kullanılmalıdır.
• Eğitimin içeriği otizmde görülen yetersizlikleri iyileştirmeye yönelik olmalıdır.
Pusat Pendidikan dan Rehabilitasi Khusus Çınar Ağaç adalah lembaga yang diambil alih dari Pusat Pendidikan dan Rehabilitasi Khusus Swasta Genç Gülenyüzler pada 01.02.2023 dan melanjutkan pendidikan di Bursa.
Bizimle İletişime Geçin